Kruche ciasto
Składniki:
- 1 1/3 szklanki mąki
- 100 gramów masła
- łyżka śmietany
- jedno jajko
- szczypta soli
Przygotowanie:
poszedłem na łatwiznę i wykorzystałem blender. Najpierw zmiksowałem nim mąkę z masłem, następnie dodałem pozostałe składniki i znów chwilę pokręciłem. Tak przygotowane ciasto zawinąłem w folię spożywczą i wsadziłem na godzinę do lodówki. Następnie wyłożyłem nim foremkę do pieczenia tart, nakłułem widelcem i piekłem w temperaturze ok. 165 stopni aż do zbrązowienia, tj. jakieś 15 minut.
Nadzienie
Składniki:
- 2 cykorie
- 1 gruszka
- 70 gramów sera z błękitną pleśnią
- pół kubeczka śmietany
- jedno jajko
- łyżka masła
- płaska łyżka cukru
- sól
- pieprz w dużej ilości
- odrobina octu balsamicznego
Przygotowanie:
Na patelni roztapiamy masło. Sypiemy na nie cukier i czekamy, aż zbrązowieje. Wtedy wrzucamy pokrojone w podłużne ósemki gruszki i cykorie, podlewamy odrobiną octu balsamicznego, podsypujemy odrobioną soli i sporą ilością czarnego pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego, mieszamy, zmniejszamy gaz i zakrywamy na około 5 minut. W międzyczasie w miseczce mieszamy składniki sosu-śmietanę, jajko i pokruszony ser. Można ewentualnie dolać trochę mleka. Kiedy nadzienie na patelni lekko zmięknie, przekładamy je na ciasto, zalewamy sosem i wkładamy do piekarnika (175 stopni Celsjusza) na około 15 minut. Wyjmujemy i jemy :).
Obowiązkowe zdjęcie:
normalnie zrobilabym, gdyby nie fakt, że nie mam przykrywki do patelni! ;)
OdpowiedzUsuńTaaak, bez tego nie wyjdzie :D
OdpowiedzUsuńWow, to wygląda naprawdę zachęcająco. I potwierdza, że połączenie gruszki i sera niebieskopleśniowego daje dobre rezultaty - ostatnio widziałam sporo przepisów zawierających taką kombinację. Jak tylko będę mieć okazję, to przetestuję.
OdpowiedzUsuńA skąd taki oryginalny przepis (tudzież inspiracja)?
Wyglada przepysznie. Tylko jeszcze chlodne wino do tego :-))
OdpowiedzUsuń@Karolina: Przepis właśnie stąd, że sporo osób łączy cykorię i ser oraz gruszki i ser. A skoro tak, to postanowiłem połączyć obie kombinacje, bazując na kilku znalezionych w sieci przepisach (na tartę z cykorią np. było sporo, które zalecały jej krótką karmelizację z octem, zalewanie śmietaną z jajkami to taki chyba już standard itd.).
OdpowiedzUsuń@Anonimowa Mama: Takoż mi brakowało chłodnego, białego wina do tego. To by było cudowne połączenie!