Składniki:
- 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
- kostka (200 g) masła
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. W misce rozbełtać jajka, dosypać mąkę i cukier. Drobne grudki nie stanowią problemu. Rozpuszczoną i przemieszaną czekoladę z masłem trochę ostudzić, po czym zmieszać z masą jajeczną. Przelać do okrągłej foremki wyłożonej papierem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wyjąć z foremki i wystudzić - na ciepło smakuje jak czekoladowa jajecznica :P.
Zdjęcie, tym razem bez Mistrza:
Smacznego-czekoladowego :)
Ledwo upieczone, a ile już ze... zjedzone, pasibrzuch-Ty i twój gość ;p
OdpowiedzUsuńOj, jest nas lacznie troje :D.
OdpowiedzUsuńOluś, a co jeśli goście przyjdą na obiad? Masz jakieś pomysły na dania inne niż makaronowe wariacje?:)
OdpowiedzUsuń