Składniki
- 2 średniej wielkości jabłka
- szklanka mąki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka lub wody
- 2 garści cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon
- olej do smażenia
Przygotowanie:
jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ze skórką, bo pod skórką jest najwięcej witamin albo dlatego, że komu by sie chciało obierać. Do startych jabłek doldajemy jajko, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon, dolewamy wodę lub mleko aż do osiągnięcia konsystencji gęsto lejącej, porównywanej zwyczajowo do śmietany. Na patelni rozgrzewamy olej, którego niestety nie możemy oszczędzać. Na rozgrzany nakładamy łyżką nasze ciasto - jeden racuch to dwie czubate łyżki masy, spłaszczonej do grubości mniejszej niż 1 centymetr. Smażymy aż się obustronnie zezłocą. Ja je jadłem bez żadnego cukru pudru, ale pewnie możnaby posypać.
Smacznego!
Zdjęcie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz