piątek, 25 listopada 2011

Włoskie ciasto jabłkowe o skomplikowanej nazwie :D

Bustrengo. Przepis zaczerpnięty z kotleta, który z kolei zaczerpnął go od Jamiego Olivera, który z kolei zaczerpnał go od Włochów. Składników dużo, ale wykonanie proste.

Potrzeba:

  • 200 g mąki
  • 100 g bułki tartej
  • 100 g kaszy kukurydzianej
  • 100 g cukru
  • 100 g miodu
  • 50 g oliwy
  • po 100  g rodzynek i suszonych daktyli
  • 0,5 kg jabłek
  • cynamon
  • szczypta soli
  • 3 jaja
  • 0,5 l mleka

Robimy:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę. Do miski wsypać suche składniki, nastepnie dodać mokre, a na końcu owoce. Wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
 Piec 50 minut.

Zdjęcie:



Witam z powrotem :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz