czwartek, 14 kwietnia 2011

Aromatyczny krem z marchwi

Zimno jakoś w tym Krakowie się zrobiło, grad pada, że człowiek spokojnie rowerem wrócić nie może z zajęć. A jak już wróci, to musi sie rozgrzać. A co lepszego rozgrzeje studenta, niż mocno doprawiona, gęsta zupa? Nic ;). Toteż poniżej przepis na mój mocno doprawiony krem z marchwi, doskonałego towarzysza przygotowań do wakacyjnych praktyk.

Składniki:


  1. 1,5 litra bulionu warzywnego (może być z jakiegoś proszku czy innej kostki)
  2. 5 marchwi, dość dużych
  3. 1 mała cebula
  4. kilka ząbków czosnku
  5. kawałek imbiru
  6. 2 łyżki oleju
  7. sporo curry
  8. kmin (nie mylić z kminkiem :P)
  9. kozieradka
  10. czarnuszka
  11. chilli
Przygotowanie:
Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, czosnek, posiekany imbir i przyprawy. Uważać, by przyprawy się nie spaliły. Po chwili dorzucić pokrojoną w kilkucentymetrowe kawałki marchew i zalać bulionem. Gotować ok 45 minut, aż marchewki będą miękkie. Zmiksować. Rozgrzewać się :).

Zdjęcie:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz