piątek, 8 kwietnia 2011

Pyszne gościowe ciasto czekoladowe

Gość w dom, trzeba upiec ciasto! To znaczy ciasto trzeba upiec co weekend, ale z okazji wizyty trzeba upiec lepsze. Wybór padł na klasyczne brownie - mocno czekoladowe, tłuste, trochę zbite. Przepis jak zwykle prosty i szybki, a efekt jak zwykle świetny.

Składniki:

  1. 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
  2. kostka (200 g) masła
  3. 6 jajek
  4. 1,5 szklanki cukru
  5. 3/4 szklanki mąki
Przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. W misce rozbełtać jajka, dosypać mąkę i cukier. Drobne grudki nie stanowią problemu. Rozpuszczoną i przemieszaną czekoladę z masłem trochę ostudzić, po czym zmieszać z masą jajeczną. Przelać do okrągłej foremki wyłożonej papierem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wyjąć z foremki i wystudzić - na ciepło smakuje jak czekoladowa jajecznica :P.

Zdjęcie, tym razem bez Mistrza:


Smacznego-czekoladowego :)

3 komentarze:

  1. Ledwo upieczone, a ile już ze... zjedzone, pasibrzuch-Ty i twój gość ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, jest nas lacznie troje :D.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oluś, a co jeśli goście przyjdą na obiad? Masz jakieś pomysły na dania inne niż makaronowe wariacje?:)

    OdpowiedzUsuń