Składniki:
- pęczek boćwiny wraz z małymi buraczkami (u mnie sztuk 3)
- 700 ml kefiru (2 duże kubki)
- pół pęczka rzodkiewki
- kilka ząbków czosnku
- pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umytą boćwinę drobno siekamy, buraki obieramy i takoż kroimy w malutkie kawałki. Całośc wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak, by warzywa były zakryte, zagotowujemy i dusimy około 10 minut. Następnie wychładzamy. Do przestudzonej "zupy" dolewamy kefiry, wsypujemy pokrojone pozostałe warzywa, doprawiamy do smaku. Wsadzamy do lodówki na kilka godzin, by się smaki przegryzły.
Podajemy gotowanym na twardo jajkiem, albo i bez :). Smacznego!
Zdjęcie:
A już jutro placek z rabarbarem.
Ja dodaję jeszcze ogóreczki zielone :)
OdpowiedzUsuńBym ja pewnie też dodał, gdybym nie zapomniał ich kupić :)
OdpowiedzUsuń